Građevinski radovi povećani za 14 odsto

Bez autora
Aug 02 2011

Vrijednost izvršenih građevinskih radova za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća je za 14,2 odsto. Vrijednost izvršenih radova u junu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine, veća je za 21,4 odsto, a u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini veća je za 13,2 procenta.Vrijednost izvršenih radova u junu ove godine u odnosu na maj veća je za 11,5 odsto. Iako je građevinska aktivnost rasla tokom proteklih mjeseci, broj radnika na gradilištima u Srpskoj je smanjen.

Građevinski radovi povećani za 14 odstoVrijednost izvršenih građevinskih radova za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća je za 14,2 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, vrijednost izvršenih radova u junu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine, veća je za 21,4 odsto, a u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini veća je za 13,2 procenta.

- Vrijednost izvršenih radova u junu ove godine u odnosu na maj veća je za 11,5 odsto - navode u Zavodu za statistiku RS.

Iako je građevinska aktivnost rasla tokom proteklih mjeseci, broj radnika na gradilištima u Srpskoj je smanjen.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u junu ove godine broj radnika na gradilištima je manji za 3,1 odsto u odnosu na maj, a u odnosu na prosječan broj radnika u 2010. godini manji je za 11,1 odsto.

Predsjednik Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin istakao je da je rast građevinske aktivnosti u prvom polugodištu od 14,2 odsto pozitivan pokazatelj, jer su tokom protekle dvije godine stagnirale aktivnosti u građevinskom sektoru.

- Ukoliko se ovakvo stanje nastavi do kraja godine, to bi značilo da je kriza prevaziđena i da je ovaj sektor počeo da napreduje - istakao je Ivaštanin.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić je istakao da je povećanje građevinske aktivnosti, uz istovremeno smanjenje broja radnika, nerealno, te da je ove podatke moguće objasniti jedino kao posljedicu povećanja broja radnika na crno.

- Toliko povećanje aktivnosti u sektoru građevinarstva se ne uklapa sa podacima o smanjenju broja radnika. To može ukazivati samo na jednu stvar, odnosno da je povećan obim poslovanja, a da se počelo privređivati radom na crno - smatra Milić.

Selekcija radnika

Govoreći o smanjenju broja radnika, Ivaštanin kaže da statistika pokazuje da su poslodavci u građevinskom sektoru, u kriznim godinama primjenjivali prirodnu selekciju radne snage, odnosno nisu zapošljavali nove radnike na onim mjestima gdje su postojeći radnici odlazili u penziju.

- Osim toga, smanjivali su i broj radnika koje su primali na određeno vrijeme - istakao je Ivaštanin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik